Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In English   På svenska 
Etusivu Artikkelit Tilastot Kauppa Näyttelyt Uutiset Linkit   Yhteystiedot 
Toiminta
  Yleisesittely
  Arkisto
  Kirjasto
  Tutkimus
  Siirtolaisrekisteri
  Julkaisut
  Opetusmateriaali
Henkilökunta
Pohjanmaan
  aluekeskus
Centret
  Kruunupyy
Hakutietokannat
  Kirjallisuushaku
  Kuva-arkisto
  Siirtolaisrekisteri
Facebook SI Facebookissa

 Uutisia - News


 
UUTUUS-JULKAISU
"Irman tarina. Kanadansuomalaisen Irma Kuprin matka Kanadasta Neuvostoliittoon ja Venäjältä Suomeen" Virtanen, Rauni (toim.) Siirtolaisuusinstituutti, Turku 2012.

Suomesta on Pohjois-Amerikkaan muuttanut viimeisen 150 vuoden aikana noin 400 000 henkeä. Heistä vajaa neljännes eli noin 80 000 henkeä muutti aikoinaan Kanadaan. Muuttaneiden joukossa oli Pohjansalon perhe vuonna 1912. Heille syntyi Kanadassa vuonna 1919 tytär Irma. Perhe menestyi kovalla työllä.

Suuren laman myötä Amerikoissa kiersi värvääjiä, jotka houkuttelivat amerikansuomalaisia rakentamaan sosialismia Neuvostoliittoon. Mukaan lähti tuhansien tavoin myös Irma ja perheensä. Suomalaiset joutuivat aikanaan kokemaan Stalinin terrorin. Irma ehti olla muutaman kuukauden naimisissa kunnes puoliso vietiin ja teloitettiin. Irma joutui perheineen evakkoon muiden mukana Siperiaan. Sodan jälkeen Irma avioitui uudestaan ja Kuprin perhe kasvoi.

Irma muutti Suomeen vuonna 1992, ja hän on siitä lähtien elänyt perheensä kanssa Karviassa Satakunnassa. Suomessa on yllättävän vähän tietoa Pohjois-Amerikasta Neuvostoliittoon muuttaneista suomalaisista. "Irman tarina" on erinomainen dokumentti siirtolaisuudesta, onnen etsimisestä, surun kohtaamisesta ja uuden elämän aloittamisesta. Kirja sisältää lukuisia harvinaisia valokuvia ja dokumentteja Kanadassa ja Karjalassa toimineista suomalaisista sekä heidän elämästään.

Kirjan on toimittanut lehtori (emerita) Rauni Virtanen. Hän on tehnyt erinomaisen kulttuuriteon haastattelemalla Irmaa ja kirjoittamalla muistiin saamansa tiedon. Korkeasta 93 vuoden iästään huolimatta Irman muisti on erinomainen. Kirjan julkistamistilaisuudessa Karvialla 1.8.2012 olivat mukana sekä kirjan toimittaja Rauni Virtanen että itse Irma Kupri.

Kirja ilmestyy Siirtolaisuusinstituutin kustantamana erikoisjulkaisujen sarjassa.

Kirjaa voi tilata osoitteesta: Tietopalveluassistentti Krista Mielismäki, Eerikinkatu 34, 20100 Turku. Sähköpostitse: krista.mielismaki(a)utu.fi, p. 02-28 404 43 tai suoraan verkkokaupastamme. Kirjan hinta on 20 € + postimaksu.
27 Jul 2012


Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

 

© Copyright Siirtolaisuusinstituutti