UUTUUS-JULKAISU
"Pois nöyrän panta. Inkerin Liitto 1922–1944." Flink, Toivo Siirtolaisuusinstituutti, Turku 2012.

Inkerin Liiton perustamisesta tuli 2012 kuluneeksi kunnioitettavat 90 vuotta. Liiton toiminnan ensimmäisessä kokonaisesityksessä dosentti Toivo Flink antaa laajan ja monipuolisen kuvan inkerin suomalaisuudesta Suomessa 1920–1940-luvuilla.

Mikä on Inkerin Liitto, ja mitä tekemistä sillä on Suomen kanssa? Tarkempi tutustuminen sen synty- ja toimintavaiheisiin osoittaa, että Inkerin Liitto kuuluu suomalisuuteen sen elimellisenä osana, kuten suomalainen Inkeri laajemminkin. Inkerin Liiton perustava kokous pidettiin Helsingissä Uudella ylioppilastalolla 25. syyskuuta 1922. Jatkosodan loppuun mennessä merkittäväksi heimojärjestöksi kasvaneen Inkerin Liiton jäsenmäärä oli ylittänyt tuhat henkeä. Liiton toimintaa oli tukemassa useita satoja arvostettuja suomalaisia vaikuttajia.

Valvontakomission vaatimuksesta valtioneuvosto lakkautti Inkerin Liiton 19.10.1944. Inkerinsuomalaisten aktiivien ja heidän suomalaisten tukijoidensa toiminta ei päättynyt siihen. Se virisi uudelleen 1959 Inkeriläisten Yhdistyksenä ja on jatkunut paluumuuton myötä Suomen Inkeri-liiton nimissä vuodesta 1994 tähän päivään asti.

Kirjaa voi ostaa Siirtolaisuusinstituutista 20 €:n hintaan (+ postitus). Tiedustelut: virastomestari Satu Löppönen (satu.lopponen(at)utu.fi), Tel.: 02-28 404 40. Kirjaa on saatavissa myös instituutin verkkokaupasta.

03 Oct 2012