OPETUSPAKETTI JULKAISTU

Maahanmuutto-oppimateriaalia koululaisille

Suomen peruskouluilta ja lukioilta on tähän asti puuttunut yhtenäinen muuttoliikkeeseen liittyvä opetusmateriaali. Siirtolaisuusinstituutti on koonnut muuttoliikkeisiin ja maahanmuuttoon liittyvän opetuskokonaisuuden, joka yhdistää asiatiedon sekä leikinomaisen oppimisen. Opetuspaketti lähetetään joukkopostituksena kaikkiin Suomen yläkouluihin ja lukioihin. Materiaali sopii hyvin myös kotien ja järjestöjen käyttöön. Hankkeen on rahoittanut ulkoministeriö.

Opetuspaketti koostuu kolmesta osasta:

1. Opettajan opas ”Siirtolaisuus Suomessa ja Euroopassa” antaa eväitä muuttoliikkeen syiden ja seurausten ymmärtämiseen. Julkaisu tarjoaa historiallista perspektiiviä siirtolaisuuteen, sekä toimii käsikirjana eurooppalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Painopiste on Euroopassa ja Euroopan unionissa. Opas sisältää siirtolaisuusaiheisen sanaston sekä kolme aihekokonaisuutta, joista kukin sisältää tietoa ja tilastoja sekä oppilaiden kanssa toteutettavia tehtäviä. Aihekokonaisuudet ovat:
  2. a) Siirtolaisuuden historia Suomessa
    b) Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka
    c) Euroopan unioni ja vapaa liikkuvuus
    Materiaalista voi valita erilaisia opintokokonaisuuksia opetustilanteen ja tarpeen mukaan.

3. PowerPoint-esitykset ovat ladattavissa instituutin verkkosivuilta. Esitysten avulla opettajat ja oppilaat voivat syventää tietouttaan maahanmuutosta ja siirtolaisuudesta. Materiaali löytyy osoitteesta www.siirtolaisuusinstituutti.fi/opintoaineisto Esitykset nivoutuvat tiiviisti varsinaiseen opettajan oppaaseen.

4. Eurooppalainen maahanmuuttopeli. Peli havainnollistaa muuttoliikkeiden reittejä ja luonnetta Euroopassa. Maahanmuutosta puhumisen tai kansainvälisyyskasvatuksen ei tarvitse olla paperinkuivaa tai vaikeaa. Peliin on helppo heittäytyä Afrikan Tähden tavoin.
Opetuspaketin pääviesti on, että siirtolaisuus on monitahoinen ilmiö, jossa ei ole mitään kummallista. Eurooppa on ollut kautta historiansa sekä siirtolaisten lähtöalueena että vastaanottajana. Ensimmäinen suomalainenkin oli maahanmuuttaja. Aikaisemmin Suomesta on muutettu Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Ruotsiin. Nykyisin Suomi vastaanottaa siirtolaisia enemmän kuin menettää heitä ulkomaille: Vuoden 2012 muuttovoittomme oli 17 000 henkeä. Nykyisin huomattava osa muutoistamme suuntautuu Keski-Eurooppaan tai lämpimille seuduille Espanjaan ja Thaimaahan. Siirtolaisuusinstituutin opetuspaketti tarjoaa tietoa, virittää keskustelua, sekä toivottavasti helpottaa myös eri maista olevien ihmisten kohtaamista.

LISÄTIEDOT: SIIRTOLAISUUSINSTITUUTIN JOHTAJA ISMO SÖDERLING, puh. 050-511 3586.

Tilaukset
opetuspaketti