Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In English   På svenska 
Etusivu Artikkelit Tilastot Kauppa Näyttelyt Uutiset Linkit   Yhteystiedot 
Toiminta
  Yleisesittely
  Arkisto
  Kirjasto
  Tutkimus
  Siirtolaisrekisteri
  Julkaisut
  Opetusmateriaali
Henkilökunta
Pohjanmaan
  aluekeskus
Centret
  Kruunupyy
Hakutietokannat
  Kirjallisuushaku
  Kuva-arkisto
  Siirtolaisrekisteri
Facebook SI Facebookissa

 Uutisia - News


 

Vesa Ojan valokuvanäyttely esillä Siirtolaisuusinstituutissa

VESA OJA: FINGLISH

Finglish on valokuvaaja Vesa Ojan (s. 1953) suuri valokuvadokumentti amerikan- ja kanadansuomalaisista. Se paljastaa siirtolaisten unelmat, utopiat ja kotimaan kaipuun sekä suomalaisin maustein amerikkalaistuneen elämän.

Vesa Oja lähti Pohjois-Amerikkaan enonsa ja tätinsä jalanjäljille. Ojan Eino-eno matkusti 23-vuotiaana Riihimäeltä Kanadaan vuonna 1928. Mirjami-täti seurasi myöhemmin auttamaan leskeksi ja kahden tytön yksinhuoltajaksi jäänyttä veljeään. Einon ja Mirjamin tarinat ovat osa niiden satojentuhansien suomalaisten historiaa, jotka lähtivät etsimään kultasantaisia teitä Pohjois-Amerikasta. Heidän jälkeläisiään asuu ympäri mannerta lähes 800 000. Sukupolvien myötä arki on amerikkalaistunut tai kanadalaistunut. Kodeissa on Suomen muistona lippuja, koriste-esineitä ja kansallispukuja. Isovanhempien työ ja tarvekalut on säilytetty. Suomalaista ruokakulttuuria vaalitaan opettelemalla leipomaan pullaa ja karjalanpiirakoita tai mummolta säilyneestä leipäjuuresta ruisleipää.

Vuodesta 2004 Vesa Oja on lukuisilla matkoillaan kuvannut satoja amerikan- ja kanadansuomalaisia ja heidän historiaansa liittyviä paikkoja. Tutuksi ovat tulleet fingelskaa tai suomea murtaen puhuvat vanhat ja nuoret sekä Suurten järvien maisemat, Finntownit, Kalevan, Toivolan ja Onnelan kylät. Oja kuuli uskomattomia tarinoita -onnellisia, traagisia ja koskettavia kertomuksia siitä, mitä elämä kaukana Suomesta on tuonut tullessaan.

Kahdeksan vuoden kuvausrupeaman päätteeksi syntyi valokuvanäyttely, kuvateos ja lyhytelokuva. Finglish tarjoaa dokumentarismin keinoin aikamatkan, jossa mennyt ja nykyisyys kohtaavat lämpimällä huumorilla ja haikeastikin. Näyttely oli esillä 2013 toukokuun-heinäkuun Suomen valokuvataiteen museossa Helsingissä sekä 2013 elokuun Copper Country Community Arts Centerissä Hancockissa Michiganissa USA:ssa.

Sauna

Näyttelyn yhteydessä on tuotettu 240-sivuinen valokuvateos Vesa Oja: Finglish, Finns in North America / Pohjois-Amerikan suomalaisia. Kirjan tekstit ovat kirjoittaneet Vesa Oja ja Päivi Oja. Teoksen on kustantanut MUSTA TAIDE / Aalto PHOTO Books. Kirjan on tuottanut Tuomo-Juhani Vuorenmaa ja vastaava toimittaja on ollut Hannamari Shakya.

Oheistuotantona on syntynyt myös lukuisista kuvausmatkoista kertova lyhytelokuva Rauntrippi Piutista Suppuriin, jonka on ohjannut Jenni Stammeier. Lyhytdokumenttielokuvassa matkataan Pohjois-Amerikan suomalaisten jäljillä. Ajokilometrejä kertyi kymmeniä tuhansia ja tapaamisia useita satoja. Lyhytdokumentissa kuullaan amerikan-ja kanadansuomalaisten tarinoita ja nähdään valokuvia, jotka eivät ole näyttelyssä tai kirjassa.

FINGLISH-projektia ovat tukeneet Taiteen keskustoimikunta, Finlandia Foundation National, Suomen Kulttuurirahasto, Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti, Lehtikuvaajarahasto, Suomen Journalistiliitto, Siirtolaisinstituutti, Jane ja Aatos Erkon säätiö, Valtion valokuvataidetoimikunta, Onni V. Tuiskun säätiö ja Patricia Seppälän säätiö.

Luoma

26 Nov 2013


Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

 

© Copyright Siirtolaisuusinstituutti