UUSI TUTKIMUS: Inkerinsuomalaisten oikeus muistoon. "Että ketään heistä ei unohdettaisi".

Tyyne Martikainen

Inkerinsuomalaisten oikeus muistoon. "Että ketään heistä ei unohdettaisi".

Erikoisjulkaisu E4. Siirtolaisuusinstituutti 2014. 186 s. ISBN 978-952-5889-62-8

Stalinin ankarien vainojen seurauksena inkerinsuomalaiset joutuivat jättämään kotiseutunsa nykyisen Pietarin lähistöllä. Kirjaansa Tyyne Martikainen on haastatellut kymmeniä inkerinsuomalaisia, ja kertoo tässä heidän kokemuksensa ja muistonsa. Haastateltuja on tavoitettu kaukaa Siperiasta, Karjalasta, Virosta, Suomesta ja Ruotsista. Vainojen uhrit ja heidän jälkeläisensä kertovat, mitä todella tapahtui. Vainotuilla on oikeus muistoon ja oikeus odottaa, että heitä kuunnellaan. Tämä kirja on myös taustahistoriaa vuonna 2012 Siirtolaisuusinstituutin verkossa julkaistulle Tyyne Martikaisen kokoamalle Inkerinsuomalaisten martyrologialle eli uhritiedostolle.

Tyyne Martikaisella on omakohtaiset kokemuksensa ja muistonsa elämästä sodan jaloissa kotikylässään Kuoskussa. Kylä tuhottiin sotien aikana kolme kertaa, talvisodan alussa, partisaanisodan aikana ja Lapin sodan aikana. Valtiotieteen maisteri, terveystieteiden lisensiaatti Tyyne Martikainen teki pääasiallisen työuransa Sosiaali- ja terveysministeriön terveydenhuollon suunnittelun ja koulutuksen sekä veteraanihuollon ja ihmisoikeusasioiden asiantuntijatehtävissä. Eläkkeelle jäätyään hänen aloitteestaan perustettiin Savukosken Kuoskunkylässä vuonna 1999 partisaanisodan siviiliuhrien yhdistys Jatkosodan Siviiliveteraanit ry. Hän toimi yhdistyksen puheenjohtajana yli kymmenen vuotta.

tai

Martikainen