Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In Finnish   På svenska 
Home Articles Statistics WebStore Exhibitions News Links   Contact 
Our mission
  Overview
  Archives
  Library
  Research
  Emigrant register
  Publications
Staff
Regional Centre
  of Ostrobothnia
Online databases
  Library search
  Photo archives
  Emigrant register

European Web Site
on Integration


European Web Site on Integration


Book orders

News (multilingual)


 
Vuoden 2012 John Morton -palkinto amerikansuomalaiselle tv-toimittajalle Carl Pellonpaalle

Vuoden 2012 John Morton -palkinto amerikansuomalaiselle tv-toimittajalle Carl Pellonpaalle


Turussa toimivan Siirtolaisuusinstituutin hallitus on myöntänyt vuoden 2012 John Morton -palkinnon amerikansuomalaiselle Carl V. Pellonpaalle. Pellonpaan tuottama "Finland Calling - Suomi kutsuu” -tv-ohjelma on toiminut suomalaiskulttuurin tärkeänä yhdistäjänä ja ylläpitäjänä USA:ssa Pohjois-Michiganin alueella maaliskuusta 1962 lähtien. Finland Callingin lähetykset toteutetaan edelleen pääosin Suomen kielellä. Paikallisella TV6-kanavalla nähtävä ohjelma on myös yksi maailman vanhimmista yhtäjaksoisista tv-ohjelmista maailmassa.

Pellonpaa (s. 1930, Ishpeming, Michigan, USA) on toisen sukupolven amerikansiirtolaisia. Hänen vanhempansa lähtivät uudelle mantereelle Ähtärin ja Vaasan seuduilta 1900-luvun alkuvuosina. Pellonpaan värikkäistä elämänvaiheista julkaistiin USA:ssa vuoden 2011 lopulla omaelämäkerrallinen teos ”Suomi kutsuu a.k.a. Finland Calling” Jerry Harjun ja Pellonpaan itsensä toimittamana.

Siirtolaisuusinstituutti on jakanut John Morton -tunnustuspalkinnon vuodesta 2011 ansioituneelle suomalaisen siirtolaisuuden ja muuttoliikkeiden tutkijalle, dokumentoijalle tai muulle vaikuttajahahmolle. Ensimmäisen tunnustuspalkinnon sai porilainen toimitusjohtaja ja tuottaja Antti Välikangas. Etenkin ohjaamallaan "Ulkosuomalaisten tarina" -tv-sarjalla (YLE) hän on jättänyt pysyvän jäljen alan tutkimukseen tuomalla siirtolaisuuden moninaiset tarinat ja kasvot tutuksi myös laajalle yleisölle.

Nimensä tunnustuspalkinto on saanut pennsylvanialaiselta poliitikolta John Mortonilta. Mortonin kerrotaan olleen ratkaisuasemassa kun USA:n itsenäistymisprosessia käytiin vuonna 1776. Mortonin oletetaan olevan suomalaisia Marttisia. Hänen oletettu isoisoisänsä, Rautalammilta kotoisin ollut Martti Marttinen muutti ison veden taakse vuonna 1654.

LISÄTIEDOT:
  • Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling
    p. +358 (0)50 511 3586. Email: isoder(AT)utu.fi
  • Carl Pellonpaa
    email: cpellonpaa(AT)yahoo.com tai
    cpellonpaa(AT)wluctv6.com

Carl Pellonpaa - Finland Calling
02.04.2012


Content Management Powered by UTF-8 CuteNews
© Copyright Siirtolaisuusinstituutti