Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In Finnish   På svenska 
Home Articles Statistics WebStore Exhibitions News Links   Contact 
Our mission
  Overview
  Archives
  Library
  Research
  Emigrant register
  Publications
Staff
Regional Centre
  of Ostrobothnia
Online databases
  Library search
  Photo archives
  Emigrant register

European Web Site
on Integration


European Web Site on Integration


Book orders

News (multilingual)


 
UUTUUS-JULKAISU
"Irman tarina. Kanadansuomalaisen Irma Kuprin matka Kanadasta Neuvostoliittoon ja Venäjältä Suomeen" Virtanen, Rauni (toim.) Siirtolaisuusinstituutti, Turku 2012.

Suomesta on Pohjois-Amerikkaan muuttanut viimeisen 150 vuoden aikana noin 400 000 henkeä. Heistä vajaa neljännes eli noin 80 000 henkeä muutti aikoinaan Kanadaan. Muuttaneiden joukossa oli Pohjansalon perhe vuonna 1912. Heille syntyi Kanadassa vuonna 1919 tytär Irma. Perhe menestyi kovalla työllä.

Suuren laman myötä Amerikoissa kiersi värvääjiä, jotka houkuttelivat amerikansuomalaisia rakentamaan sosialismia Neuvostoliittoon. Mukaan lähti tuhansien tavoin myös Irma ja perheensä. Suomalaiset joutuivat aikanaan kokemaan Stalinin terrorin. Irma ehti olla muutaman kuukauden naimisissa kunnes puoliso vietiin ja teloitettiin. Irma joutui perheineen evakkoon muiden mukana Siperiaan. Sodan jälkeen Irma avioitui uudestaan ja Kuprin perhe kasvoi.

Irma muutti Suomeen vuonna 1992, ja hän on siitä lähtien elänyt perheensä kanssa Karviassa Satakunnassa. Suomessa on yllättävän vähän tietoa Pohjois-Amerikasta Neuvostoliittoon muuttaneista suomalaisista. "Irman tarina" on erinomainen dokumentti siirtolaisuudesta, onnen etsimisestä, surun kohtaamisesta ja uuden elämän aloittamisesta. Kirja sisältää lukuisia harvinaisia valokuvia ja dokumentteja Kanadassa ja Karjalassa toimineista suomalaisista sekä heidän elämästään.

Kirjan on toimittanut lehtori (emerita) Rauni Virtanen. Hän on tehnyt erinomaisen kulttuuriteon haastattelemalla Irmaa ja kirjoittamalla muistiin saamansa tiedon. Korkeasta 93 vuoden iästään huolimatta Irman muisti on erinomainen. Kirjan julkistamistilaisuudessa Karvialla 1.8.2012 olivat mukana sekä kirjan toimittaja Rauni Virtanen että itse Irma Kupri.

Kirja ilmestyy Siirtolaisuusinstituutin kustantamana erikoisjulkaisujen sarjassa.

Kirjaa voi tilata osoitteesta: Tietopalveluassistentti Krista Mielismäki, Eerikinkatu 34, 20100 Turku. Sähköpostitse: krista.mielismaki(a)utu.fi, p. 02-28 404 43 tai suoraan verkkokaupastamme. Kirjan hinta on 20 € + postimaksu.
27.07.2012


Content Management Powered by UTF-8 CuteNews
© Copyright Siirtolaisuusinstituutti