UUSI TUTKIMUS: TYÖTÄ, PALVELUJA JA LUONNONLÄHEISYYTTÄ.

Heli Sjöblom-Immala

TYÖTÄ, PALVELUJA JA LUONNONLÄHEISYYTTÄ.
- Maahanmuuttajien Suomen sisäiset muutot, asumistoiveet ja kotoutuminen 2000-luvulla.

Tutkimuksia A 40. Siirtolaisuusinstituuti 2012. 116 s.

Suomeen tulevista maahanmuuttajista on jo varsin paljon tietoa, mutta täällä asuvien maahanmuuttajien maan sisäistä muuttoliikettä on tutkittu varsin vähän. Tutkimuksella selvitetään ulkomaalaissyntyisten henkilöiden muuttoja, asumista, viihtymistä, koulutusta ja työmarkkina-asemaa Suomessa 2000-luvun vaihteesta vuoteen 2009 saakka.

Maahanmuuttajat suuntautuvat jo maahan tullessaan pääkaupunkiseudulle ja suuriin kaupunkeihin. He muuttavat työn, muiden maahanmuuttajien ja monipuolisten mahdollisuuksien perässä. Maan sisällä keskittyminen edelleen jatkuu.

Maahanmuuttajien viihtymiselle on tärkeää kuitenkin myös luonnonläheisyys ja rauhallisuus, joten osa heistä muuttaa myös keskusten lähikuntiin. Syrjäisemmälle maaseudulle muutto on marginaalista. Työllisyys on 10 vuoden maassa asumisen jälkeen yhtä hyvä kuin kantaväestöllä. Pääsääntöisesti Suomessa viihdytään hyvin, ja valtaosa maahanmuuttajista haluaa jatkossakin asua täällä.

Tilaukset
Tutkimuksia A 40