Turun maahanmuuton kuva -katsaus julkaistu

Yhä useampi turkulainen on maahanmuuttaja

Turun kaupungin kaupunkitutkimus- ja tietoyksikkö on julkaissut tutkimuskatsauksen Turkuun kohdistuneesta maahanmuutosta. Turku on yksi Suomen monikulttuurisimmista kaupungeista ja maahanmuutto keskeisin Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen väestönkasvuun vaikuttava tekijä. Vieraskielisten eli muuta kuin suomea ja ruotsia äidinkielinään puhuvien osuus väestöstä on noussut vajaasta prosentista reiluun 8 prosenttiin viimeisen 20 vuoden aikana - ja kasvun odotetaan jatkuvan.

Turkuun asettuneista maahanmuuttajista suurin ryhmä ovat venäjänkieliset ja seuraavina tulevat arabiaa, kurdia, albaniaa, viroa ja somalia äidinkielenään puhuvat. Lisäksi kaupungissa työskentelee ja opiskelee tilapäisesti koko ajan kasvava joukko vieraskielistä väestöä, joiden tiedot eivät näy väestörekisteristä ja siten tilastoista.

Siirtolaisinstituutin tutkijan Kimmo Salmisen kirjoittamassa katsauksessa todetaan, että yksi maahanmuuton piirre on ollut, että kaupunkiin jo asettuneet suurimmat kieliryhmät ovat pikkuhiljaa vahvistuneet. Toiseksi maahanmuuttajaväestö on sijoittunut kaupungissa hyvin epätasaisesti, keskittyen erityisesti suurimpiin lähiöihin. Maahanmuuttajien osuus väestöstä on erityisen suuri Varissuolla, Lausteella ja Halisissa, mutta niiden lisäksi Turussa on jo kymmenen muutakin kerrostalovaltaista pienaluetta, joissa vieraskielisten osuus väestöstä on yli 10 prosenttia.

Maahanmuuttoon useita syitä

Salmisen mukaan Turun maahanmuuttajien kuva pelkistyy pitkälti samoiksi kokonaisuuksiksi, jotka luonnehtivat koko Suomeen maahanmuuttoa. Maahanmuuttajien alkuperäinen Suomeen muuton syy on ollut usein jokin muu kuin suoraan työhön sijoittuminen, eli paluumuutto, pakolaisuus, monikulttuurisen avioliiton solmiminen tai perheenyhdistäminen. Ensisijaisesta muuton syistä riippumatta maahanmuuttajat ovat kuitenkin Suomelle tarpeellinen työvoimaresurssi, johon on kiinnitettävä nykyistä suurempaa huomiota myös elinkeinopoliittisesti.

Kimmo Salminen: Turun maahanmuuton kuva. Turun kaupungin kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön Tutkimuskatsauksia 5/2012. 19 s. www.turku.fi/kaupunkitutkimus/julkaisut. Julkaisun voi ladata suoraan myös tästä.

Lisätietoja:
Kimmo Salminen, puh. 0400 566 400, s-posti kimmo.salminen@utu.fi

Tutkimuskatsauksia on Turun kaupungin kaupunkitutkimus- ja tietoyksikön julkaisusarja, jossa julkaistaan tiiviitä katsauksia kaupunkitutkimuksen ja -kehittämisen ajankohtaisista aiheista. Tutkimuskatsauksia-sarja toteuttaa Turun kaupungin, Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistä kaupunkitutkimusohjelmaa.

08.11.2012