Vuoden 2013 John Morton -palkinto ruotsinsuomalaisille Markku Peuralle ja Erkki Vuonokarille

The John Morton Prize was awarded to the Sweden Finns Markku Peura and Erkki Vuonokari

Siirtolaisuusinstituutin vuoden 2013 John Morton -palkinto ruotsinsuomalaisille Markku Peuralle ja Erkki Vuonokarille

FM Markku Peura toimii Upplands Väsbyn ruotsinsuomalaisen koulun hallinnollisena päällikkönä. Hän toimii myös Ruotsinsuomalaisen valtuuskunnan puheenjohtajana. Markku Peura on sitkeästi ja määrätietoisesti ajanut suomenkielisen koulun asemaa Ruotsissa. Hän on toiminut useiden ruotsalaisten kieli-, kulttuuri- ja koulutustoimikuntien jäsenenä ja asiantuntijana.

Ruotsinsuomalaisten arkisto on perustettu vuonna 1977. Arkiston päätehtävänä on tallentaa ruotsinsuomalaisten elämään ja toimintaan liittyviä dokumentteja, sekä tukea ja edistää ruotsinsuomalaista kulttuuria ja tutkimusta. Arkiston kehittämistä on vaikeuttanut rahoituksen epävarmuus. Arkiston pitkäaikaisena johtajana on toiminut FM Erkki Vuonokari, joka omalla peräänantamattomuudellaan ja ammattitaidollaan on saanut arkistolle tunnustetun aseman monista vaikeuksista huolimatta. FM Erkki Vuonokari on tuottava ja luova kulttuurihahmo, samalla hän on modernin arkistomaailman edustaja.

Siirtolaisuusinstituutti on jakanut John Morton -tunnustuspalkintoa vuodesta 2011 ansioituneelle suomalaisen siirtolaisuuden ja muuttoliikkeiden tutkijalle, dokumentoijalle tai muulle vaikuttajahahmolle. Ensimmäisen tunnustuspalkinnon sai porilainen toimitusjohtaja ja tuottaja Antti Välikangas, joka on vuosikymmeniä dokumentoinut ulkosuomalaisten elämää. Vuonna 2012 palkinto myönnettiin Yhdysvaltalaiselle TV-persoonalle, toisen sukupolven amerikansuomalaiselle Carl Pellonpaalle. Hän on toimittanut ”Finland Calling –Suomi kutsuu” ohjelmaansa Michiganissa suomen kielellä vuodesta 1962. Kyseessä lienee maailman pisin edelleen toiminnassa oleva TV-ohjelma.

Nimensä Siirtolaisuusinstituutin tunnustuspalkinto on saanut pennsylvanialaiselta poliitikolta John Mortonilta. Mortonin kerrotaan olleen ratkaisuasemassa, kun USA:n itsenäistymisprosessia ratkaistiin vuonna 1776. Mortonin isovanhempien oletetaan olevan suomalaisia Marttisia. Hänen oletettu isoisoisänsä, Rautalammilta kotoisin ollut Martti Marttinen muutti ison veden taakse vuonna 1654.

LISÄTIEDOT:

Siirtolaisuusinstituutin johtaja Ismo Söderling, +358 50 511 3586