"Yhdessä onnistumme" - Unkarin suomalaiskylä Geresdlak

Etelä-Unkarissa sijaitseva Geresdlak on 2000-luvun alusta lähtien muuttunut maan suurimmaksi suomalaiskyläksi: 850 asukkaan kylässä on tällä hetkellä 19 taloa, joiden omistajat ovat suomalaisia. Kylän alkuperäisväestö kuuluu unkarinsaksalaiseen vähemmistöön ja puhuu unkarin kielen lisäksi omaa saksan murrettaan. Kylässä asuu myös unkarilaisia ja romaneja. Myös monet saksalaiset ostivat 2000-luvun alkupuolella kylältä kesämökin. Borbála Heltain esitelmä perustuu hänen kyläyhteisössä tekemäänsä kielitieteelliseen tutkimukseen. Hän tarkastelee siinä suomalaisten kausisiirtolaisten vaikutusta kyläyhteisön kielioloihin ja arkeen sekä kylän kulttuurielämään. Esitelmä on suomenkielinen.

Borbála Heltai on valmistunut vuonna 2011 Budapestin Eötvös Lorand yliopistosta unkarin, saksan ja suomen kielen ja kirjallisuuden maisteriksi. Hän jatkaa opintojaan yliopiston kielitieteellisen tohtorikoulun jatko-opiskelijana ja on mukana Unkarin Tiedeakatemian Monikielisyyden Tutkimuskeskuksen projekteissa. Lokakuussa 2013 Borbála vietti kaksi viikkoa vierastutkijana Turussa Siirtolaisuusinstituutissa.

Borbála Heltain esitelmä ladattavissa "Yhdessä onnistumme" – Unkarin suomalaiskylä Geresdlak.

01.11.2013