UUSIA NÄYTTELYITÄ SIIRTOLAISUUSINSTITUUTISSA!

Näyttelyt

"Finglish" 28.11.2013-31.8.2014

Vesa Ojan valokuvanäyttely amerikansuomalaisista.

Valokuvaaja Ojan eno ja täti muuttivat Yhdysvaltoihin 1900-luvun alkupuoliskolla. Vesa Oja kiinnostui 2000-luvulla sukulaistensa vaiheista ja matkusti selvittämään asiaa ensimmäisen kerran vuonna 2004. Sillä ja useilla sen jälkeen tehdyillä matkoilla Oja on dokumentoinut amerikansuomalaisten elämää Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Entiset tiiviit suomalaisyhteisöt ovat pääosin hajonneet ja niistä on muistona vain vanhoja kylttejä rakennusten seinustoilla. Nuoremmat amerikansuomalaiset sukupolvet pitävät yllä suomalaisuuttaan suomenkielisillä rekisterikilvillä, Suomen lipuilla ja suomalaisilla perinneruuilla. Vesa Oja on valokuvannut nuoria ja vanhoja amerikansuomalaisia, sekä amerikansuomalaisuuteen liittyviä rakennuksia ja maisemia. Näyttelyyn kuuluu kuvien ohella lyhytelokuva Ojan kuvausmatkoista.

Vesa Oja on koonnut valokuvistaan myös kirjan, jota voi ostaa Siirtolaisuusinstituutista.

"Suomalaiset Amerikassa"

Uusittu osa Siirtolaisuusinstituutin perusnäyttelyä.

Mikä sai ihmiset lähtemään Atlantin toiselle puolen? Millaista oli matkanteko sata vuotta sitten ja kuinka elämä uudessa kotimaassa sujui? Mitä on amerikansuomalaisuus nykyään? Täysin uusittu näyttely suomalaisista Yhdysvalloissa esittelee Siirtolaisuusinstituutin arkiston aarteita. Näyttelyssä voi nähdä siirtolaiselämän arjen hankaluudet ja hauskuudet. Esillä on alkuperäisiä asiakirjoja, amerikansuomalaisuuteen liittyvää esineistöä, valokuvia ja kirjallisuutta.

26.11.2013