Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In English   På svenska 
Etusivu Artikkelit Tilastot Kauppa Näyttelyt Uutiset Linkit   Yhteystiedot 
Toiminta
  Yleisesittely
  Arkisto
  Kirjasto
  Tutkimus
  Siirtolaisrekisteri
  Julkaisut
  Opetusmateriaali
Henkilökunta
Pohjanmaan
  aluekeskus
Centret
  Kruunupyy
Hakutietokannat
  Kirjallisuushaku
  Kuva-arkisto
  Siirtolaisrekisteri
Facebook SI Facebookissa

Maailman väestö

henkeä

 

 Uutisia

OPETUSPAKETTI JULKAISTU


Maahanmuutto-oppimateriaalia koululaisille

Suomen peruskouluilta ja lukioilta on tähän asti puuttunut yhtenäinen muuttoliikkeeseen liittyvä opetusmateriaali. Siirtolaisuusinstituutti on koonnut muuttoliikkeisiin ja maahanmuuttoon liittyvän opetuskokonaisuuden, joka yhdistää asiatiedon sekä leikinomaisen oppimisen. Opetuspaketti lähetetään joukkopostituksena kaikkiin Suomen yläkouluihin ja lukioihin. Materiaali sopii hyvin myös kotien ja järjestöjen käyttöön. Hankkeen on rahoittanut ulkoministeriö.

Opetuspaketti koostuu kolmesta osasta:

 1. Opettajan opas ”Siirtolaisuus Suomessa ja Euroopassa” antaa eväitä muuttoliikkeen syiden ja seurausten ymmärtämiseen. Julkaisu tarjoaa historiallista perspektiiviä siirtolaisuuteen, sekä toimii käsikirjana eurooppalaiseen maahanmuuttopolitiikkaan. Painopiste on Euroopassa ja Euroopan unionissa. Opas sisältää siirtolaisuusaiheisen sanaston sekä kolme aihekokonaisuutta, joista kukin sisältää tietoa ja tilastoja sekä oppilaiden kanssa toteutettavia tehtäviä. Aihekokonaisuudet ovat:
 2. a) Siirtolaisuuden historia Suomessa
  b) Eurooppalainen maahanmuuttopolitiikka
  c) Euroopan unioni ja vapaa liikkuvuus
  Materiaalista voi valita erilaisia opintokokonaisuuksia opetustilanteen ja tarpeen mukaan.

 3. PowerPoint-esitykset ovat ladattavissa instituutin verkkosivuilta. Esitysten avulla opettajat ja oppilaat voivat syventää tietouttaan maahanmuutosta ja siirtolaisuudesta. Materiaali löytyy osoitteesta www.siirtolaisuusinstituutti.fi/opintoaineisto Esitykset nivoutuvat tiiviisti varsinaiseen opettajan oppaaseen.

 4. Eurooppalainen maahanmuuttopeli. Peli havainnollistaa muuttoliikkeiden reittejä ja luonnetta Euroopassa. Maahanmuutosta puhumisen tai kansainvälisyyskasvatuksen ei tarvitse olla paperinkuivaa tai vaikeaa. Peliin on helppo heittäytyä Afrikan Tähden tavoin.
Opetuspaketin pääviesti on, että siirtolaisuus on monitahoinen ilmiö, jossa ei ole mitään kummallista. Eurooppa on ollut kautta historiansa sekä siirtolaisten lähtöalueena että vastaanottajana. Ensimmäinen suomalainenkin oli maahanmuuttaja. Aikaisemmin Suomesta on muutettu Pohjois-Amerikkaan, Australiaan ja Ruotsiin. Nykyisin Suomi vastaanottaa siirtolaisia enemmän kuin menettää heitä ulkomaille: Vuoden 2012 muuttovoittomme oli 17 000 henkeä. Nykyisin huomattava osa muutoistamme suuntautuu Keski-Eurooppaan tai lämpimille seuduille Espanjaan ja Thaimaahan. Siirtolaisuusinstituutin opetuspaketti tarjoaa tietoa, virittää keskustelua, sekä toivottavasti helpottaa myös eri maista olevien ihmisten kohtaamista.

LISÄTIEDOT: SIIRTOLAISUUSINSTITUUTIN JOHTAJA ISMO SÖDERLING, puh. 050-511 3586.


 • Hinta: 20 € + toimituskulut
 • Tilaukset:
Siirtolaisuusinstituutti/
Satu Löppönen
e-mail: satu.lopponen(at)utu.fi
puh. 02-2840 440

Tilaukset
Verkkokaupasta
opetuspaketti
26 Apr 2013


Content Management Powered by UTF-8 CuteNews

Lisää uutisia

SI_1

Siirtolaisuusinstituutti
Eerikinkatu 34
20100 Turku

Sähköposti

Logo

Avoinna:
ma-pe 8.15-16.00

Puh. 02-2840 440
Fax  02-2333 460

 

© Copyright Siirtolaisuusinstituutti