Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In English   På svenska 
Etusivu Artikkelit Tilastot Kauppa Näyttelyt Uutiset Linkit   Yhteystiedot 
Toiminta
  Yleisesittely
  Arkisto
  Kirjasto
  Tutkimus
  Siirtolaisrekisteri
  Julkaisut
  Opetusmateriaali
Henkilökunta
Pohjanmaan
  aluekeskus
Centret
  Kruunupyy
Hakutietokannat
  Kirjallisuushaku
  Kuva-arkisto
  Siirtolaisrekisteri
Facebook SI Facebookissa

Kirjatilaukset

Pohjanmaan aluekeskuksen syntyhistoria

Ajatus siirtolaisuusmuseon perustamisesta Peräseinäjoelle (kuuluu nykyisin Seinäjoen kaupunkiin) syntyi jo 1960-luvun lopulla, jolloin peräseinäjokelaissyntyinen siirtolaisuushistorian tutkija Anna-Leena Toivonen esitti sitä Peräseinäjoki-päivillä pitämässään puheessa. Siirtolaisena ollut suurjuoksija Ville Ritola, joka oli kotoisin Peräseinäjoelta, palasi Suomeen vanhuudenpäivillään ja lahjoitti syntymäkunnalleen mm. kaikki olympiamitalinsa.

Toivosen ja Ritolan innoittamina keskustelut siirtolaismuseosta johtivat aina aika ajoin esityksiinkin. Vuonna 1989 Peräseinäjoen kunnanhallitus asetti siirtolaismuseotyöryhmän, jonka tehtävänä oli laatia selvitys museon perustamis- ja ylläpitomahdollisuuksista sekä vaihtoehdoista. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseon amanuenssi Eliisa Kopra laati museolle museosuunnitelman, mutta selvitys ei kuitenkaan vielä johtanut museon perustamiseen. Hankkeesta pyydettyjen lausuntojen joukossa oli kuitenkin työministeriön neuvottelevan virkamiehen Risto Laakkosen esitys, jossa hän ehdotti yhteistyötä Turun Siirtolaisuusinstituutin kanssa.

Peräseinäjoen kunta oli lähestynyt Siirtolaisuusinstituuttia alueellisen toimipisteen perustamiseksi jo 1970-luvulla, mutta aika ei tuolloin ollut kypsä hankkeelle. Peräseinäjoen kunta palasi asiaan 1990-luvun alkupuolella ja neuvottelut alueellisen toimipisteen perustamiseksi alkoivat. Neuvottelut johtivat tulokseen syksyllä 1994 ja aluekeskus aloitti toimintansa lokakuussa 1994.

Kun Peräseinäjoen kunta vuonna 2005 liitettiin Seinäjoen kaupunkiin, otti kaupunki vastatakseen kunnan osuudesta yhteistyössä. Keväällä 2007 Siirtolaisuusinstituutti ja Seinäjoen kaupunki allekirjoittivat aluekeskuksen asemaa koskevan uuden sopimuksen. Tässä sopimuksessa Siirtolaisuusmuseon toiminta siirtyi Seinäjoen kaupungin vastuulle. Museo ja aluekeskus ovat kuitenkin yhteistyössä ja täydentävät toisiaan muodostaen valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin merkittävän siirtolaisuuskeskuksen.

Aluekeskus muutti keväällä 2011 uusiin toimitiloihin Seinäjoen keskustaan (Keskuskatu 32).

 Aluekeskuksen yleiskuvaus

 Aluekeskuksen toiminta

 Aluekeskuksen yhteystiedot
 

SI_1

Siirtolaisuusinstituutin
Pohjanmaan
aluekeskus
Keskuskatu 32
60100 Seinäjoki

Logo

Avoinna:
ma-pe 9-15

Puh. 044-2592 446

Sähköposti

 

 

 

© Copyright Siirtolaisuusinstituutti