Siirtolaisuusinstituutti - Institute of Migration      In English   På svenska 
Etusivu Artikkelit Tilastot Kauppa Näyttelyt Uutiset Linkit   Yhteystiedot 
Toiminta
  Yleisesittely
  Arkisto
  Kirjasto
  Tutkimus
  Siirtolaisrekisteri
  Julkaisut
  Opetusmateriaali
Henkilökunta
Pohjanmaan
  aluekeskus
Centret
  Kruunupyy
Hakutietokannat
  Kirjallisuushaku
  Kuva-arkisto
  Siirtolaisrekisteri
Facebook SI Facebookissa

European Web Site
on Integration


European Web Site on Integration


Kuva-arkisto

Paneeli- ja esinenäyttelyt

Instituutin näyttelytiloissa esillä oleviin näyttelyihin voi tutustua arkisin klo 8.15-16.00. Näyttelyihin on vapaa pääsy. Tutustu myös verkkonäyttelyihimme.

Omien näyttelyiden lisäksi instituutissa on esillä kiertonäyttelyitä.

Amerikansuomalaisista kertova valokuvaaja Vesa Ojan valokuvanäyttely "Finglish". Näyttely perustuu hänen vuonna 2013 julkaistuun saman nimiseen kirjaansa. Esillä 31.8.2014 asti.

Amerikka-huone

Lokakuussa 2013 uusitussa Amerikka-huoneessa on kokoelma erilaisia amerikanarkkuja ja muuta esineistöä sekä siirtolaisen matkaan ja elämään Amerikassa liittyviä dokumentteja ja julkaisuja. Takaseinälle on tiivistetty koko seinän kattavana esityksenä suomalaisten amerikansiirtolaisuuden historia 1600-luvulta tähän päivään.

Amerikka-huone

Australia-huone

Australia-huoneessa on mielenkiintoista esineistöä, jonka maassa asunut suomalaissiirtolainen Leo Fabritius on lahjoittanut instituutille. Leo pyydysti käärmeitä, soitti viulua ja rakenteli laivapulloja. Hän osasi käyttää myös bumerangia.

Australia-huone

 

Aikaisemmin esillä olleita näyttelyitä

Titanic-näyttely

Titanicin uppoamisesta ja laivalla mukana olleista yli 60 suomalaisesta kertova näyttely on ollut instituutin kautta aikain suosituin näyttely. Helposti siirrettävänä se on ollut esillä myös instituutin ulkopuolella eri puolella Suomea mm. kirjastoissa ja erilaisissa tapahtumissa mm. kirjamessuilla.

Onnettomuuden 100-vuotismuistoksi Siirtolaisuusinstituutissa pidettiin vuonna 2012 Titanic-seminaari, jossa pidetyt esitelmät ovat ladattavissa alla olevan linkin kautta:

Titanic-nayttely

Empress of Ireland -laivan uppoaminen

Titanicin onnettomuudessa sai surmansa 43 suomalaista matkustajaa. Vielä tuhoisampi onnettomuus sattui kaksi vuotta myöhemmin, kun Kanadassa Quebecin kaupungin lähellä vuonna 1914 irlantilainen Empress of Ireland törmäsi kovassa sumussa norjalaiseen hiililaivaan. Matkustaja-aluksessa olleista suomalaisista hukkui 70 henkeä, eli suomalaisittain turma oli paljon Titanicia tuhoisampi.

Empress of Irelandin onnettomuudesta kertova näyttely avattiin Titanicin 100-vuotismuistoseminaarin yhteydessä. Näyttely koostui kahdesta rollup-paneelista, alkuperäisdokumenteista ja esineistä. Yksi Empressin pelastuneista oli Frans Praks Pohjanmaalta, jonka elämästä kertova julkaisu valmistui näyttelyn avajaisiin. Praksin tarinan voi tilata instituutin verkkokaupasta. Katso näyttelyrollupit (2):

Turkulaiset maailman turuilla –näyttely

Näyttelyssä kerrotaan sanoin ja kuvin Turusta suuntautuneesta muuttoliikkeestä. Turkulaisia on ollut viime vuosisadan alkuvuosina Etelä-Afrikan kultakentillä kaivosmiehinä ja Kongojoella laivureina. Uusimmat turkulais-siirtolaiset löytyvät Pohjois-Amerikan jääkiekkokentiltä taaloja tahkomassa Mikko ja Saku Koivun johdolla. Katso näyttelypaneelit (20):

Muita näyttelyitä

Vanhempia instituutin näyttelyitä on vuonna 1976 valmistuneesta amerikansiirtolaisuutta käsittelleestä näyttelystä alkaen digitoitu verkkonäyttelyiksi, jotka löytyvät alla olevalla linkillä:

 

SI_1

Siirtolaisuusinstituutti
Eerikinkatu 34
20100 Turku

Logo

Avoinna:
ma-pe 8.15-16.00

Puh. 02-2840 440
Fax  02-2333 460

© Copyright Siirtolaisuusinstituutti